2 Gode grunde til at afskaffe plastik i husholdningen

Hvorfor afskaffe plastik?

Plastik findes overalt. Gå en tur i skoven eller på stranden, og man vil højest sandsynligt støde på plastik affald på sin gå-tur. At man kan finde plastik affald nærmest overalt, er de senere år ikke et nyt fænomen. Plastikkens affald som ligger og flyder, steder som vi ikke kunne forestille os, har en stor indflydelse på;

  • Dyrelivet
  • Kystområderne
  • Fødekæden
  • Forurening

I dette indlæg vil der blive belyst om særligt 2 gode grunde til, at afskaffe plastik i husholdningen. Her kan du læse om 6 grunde, til hvorfor du skal bekymre dig om miljøet

1. Dyrene indtager plastik

Henkastet affald er et problem der skal bekæmpes. Det affald, der smides i naturen, langs veje og i grøftekanter, ved kysterne, på gaden og i byernes grønne områder kaldes også for henkastet affald. De fleste kender nok synet af en smidt øldåse på deres løberute eller cigaretskod på stranden.

Når affaldet ligger i naturen er det desuden til fare for dyr, der kan finde på at spise det, skære sig på det eller sidde fast i det. Mange dyr ender faktisk med at indtage og spise plastik, fordi de tror det er mad, og for nogle dyr, resulterer det i at de dør af dette. Det gælder bl.a. landdyr som geder og kameler, fugle og havdyr som skildpadder og fisk. Havskildpadden er et eksempel på en art, der i forvejen er truet, og som kan tage fejl af en plastikpose og en vandmand, som den plejer at spise. Havfuglene er også hårdt ramt og visse arter indeholder alle plastik i maven. Mikroplastik bliver spist af fisk og i plankton og dermed kommer ind i fødekæden.

Kemiske stoffer og mikroplast fra affald kan ophobe sig naturen og i vores vandmiljø. Det betyder i sidste ende, at det kan forstyrre vores drikkevand og fødevarer.

Hvor kommer plastik i havet fra?

Det meste af det plastik, som findes i havet, kommer fra land, hvorfra det enten er tabt eller blæst ud i havet eller udledt via vandløb og spildevand. I havet nedbrydes plastik over tid og ender som mikroskopisk plast.

Flere plejeprodukter som for eksempel skrubbecremer og tandpasta indeholder også små plastikpartikler.

Når plastik ender i havet, bliver det transporteret med havstrømme meget langt væk fra dets oprindelsessted på meget kort tid.

2. Plastik påvirker vores helbred

Plastik har en indflydelse på vores krop og genetik – det kan vi pt. ikke komme udenom.  Vi udsættes dagligt for bisphenol A, der findes i vandflasker, dåser og anden emballage til fødevarer.

Kemikaliet, bisphenol A er hormonforstyrrende, og studier har vist, at hvis man giver stoffet til drægtige mus, kan det påvirke hjernens og kønsorganernes udvikling hos afkommet.

Stoffet bisphenol A’s problematiske effekter er dog så veldokumenterede, at EU vurderer, at stoffet er hormonforstyrrende i mennesker. Stoffet er også kendt under forkortelsen BPA.

BPA er et af de første, som kom på EU’s liste over særligt problematiske stoffer med den begrundelse, at det er hormonforstyrrende i mennesker.

Eksempler på hvordan du kan undgå BPA

  • Når du handler bør du vælge konserveret mad på pap eller glas i stedet for på dåser. Dåser kan nemlig indeholde bisphenol A i lakken på indersiden.
  • Sig nej tak til kassebonen. De fleste supermarkedskæder har udfaset brugen af bisphenol A i kasseboner. Men sig nej tak, hvis du vil være på den sikre side. Et forbud træder i kraft i år 2020.
  • Gå efter produkter, der direkte skriver, at de er fri for bisphenol A eller BPA-fri.

Læs mere om hvordan du kan undgå plastik i hverdagen.

SHOP bæredygtigt

Vi brænder for et tidsløst og bæredygtigt design, der altid kan genanvendes. Vi håber du kan lide vores grundværdier og vil være med til, at gøre en grøn forskel.