4 Tips: Sådan kan du gøre fastelavnen mere bæredygtigt

Hvad er fastelavn?

I dag er fastelavn er en festdag, der primært bliver fejret af børn, hvor der konkurreres i at klæde sig ud på den sjoveste og mest opfindsomme måde, spise lækre fastelavnsboller og slå katten af tønden. Det gælder om at blive kattekongen. Den person, som slår det sidste bræt ned, bliver kattekonge og kåres med en gylden kongekrone. Sådan har det dog ikke altid været. Derfor forbinder mange fastelavnsdag som en festlig dag, men hvorfor vi rent faktisk holder fastelavn er hos de fleste gået i glemmebogen.

Hvorfor holder vi fastelavn?

Oprindeligt var fastelavn en folkereligiøs fest, hvor både mænd og kvinder klædte sig ud og festede med mad og store mængder af drikkevarer. I gamle dage handlede det om at bekæmpe ondskaben. Derfor brugte man en levende kat indeni tønden, hovedsagelig en sort kat da den ses som et symbol på ondskab. Ved at slå katten ihjel, mente man, at ondskaben også blevet slået ihjel. 

Fastelavnen ligger altid syv uger før påskedag, der falder den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn. I år fejres fastelavn den 23. februar 2020.

Vil du prøve noget nyt i år og gøre fastelavn mere bæredygtigt? Så læs med her!

Her får du nogle tips til hvordan du kan gøre din fastelavn mere bæredygtigt.

#1: Bæredygtig fastelavnstønde

En af de vigtigste dele ved fastelavn, er tønden som fyldes op med søde sager. I dag findes der miljøvenlige tønder – også kendt som genbrugstønden, hvor man sparer på træet. Det vil sige, at man som køber har mulighed for at returnere den ødelagte tønde tilbage, hvorefter den bliver genbrugt til en ny tønde.

#3: Hjemmelavet ansigtsmaling til fastelavn

Hvorfor ikke lave din helt egen giftfrie ansigtsmaling, i stedet for at besøge forskellige forretninger og købe ansigtsmaling med tvivlsomme ingredienser? 

Fremfor at at smide løgskræller, spinatblade, det yderste lag af rødkålen eller appelsinskræller ud, så kan du bruge det til at lave flotte farver til fastelavn. Det eneste du skal bruge er majsstivelse, ansigtscreme, olie, hjemmelavet farve og holdere til at opbevare farven i.

Tips til bæredygtig fastelavn maling: 

  1. Først laver du en base af majsstivelse og ansigtscreme.
  2. Sørg for at blande det lidt ad gangen og rør godt rundt, så du undgår klumper.
  3. Herefter tilsætter du lidt olie til blandingen – bare til at den ikke bliver flydende.
  4. Til slut tilfører du de farver du ønsker – husk at hold øje med hvor godt farven blandes op.
  5. Hvis du får brug for det, kan du altid blande lidt mere af basen i for at få en bedre konsistens eller lysere farve. Farven kan gemmes på køl, så længe den lugter friskt og ikke skifter udseende.

Skal fastelavnsmalingen vaskes af?

Gør det på en lækker og behagelig måde med Bambui vaskeklude - eller til det helt store, så Bambui håndklæder. 

#3: Miljøvenlig udklædning til fastelavn

Brug dit netværk! 

De fleste børn kan have en fase, hvor de allerhelst vil passe ind og have det samme på som de andre i klassen. Derfor ender mange forældre ofte i supermarkeder, tøjbutikker og legetøjsbutikker for at købe netop præcis det samme kostume som naboen. Et hurtigt Facebook opslag, SMS eller en opringning til nogle venner, kolleger og familiemedlemmer kan garanteret resultere i et opstøvet Spiderman eller prinsesse kostume, som deres unger alligevel ikke længere kan passe. Dette tip kan spare dig for en masse penge og samtidig bidrage til noget godt for miljøet.

Så kom i gang med at undersøge, om du har nogen i dit netværk du kan låne eller købe et fastelavnskostume af.

#4: Grønnere dekoration til fastelavnsfesten

Tænk nyt! Hvem siger, at pynt udelukkende skal være udklipning af masker, katte, konfetti lavet af papir, pap og plastik? Der findes mange alternativer for dekoration for fastelavnspynt. I stedet, kan du sammen med dine unger lave spiselig pynt. Desuden kan du også gå en tur i skoven sammen med børnene. Genbrug af de knækkede grene og tørre blade ude i naturen, der kan bruges som pynt til fastelavnstønden.

SHOP bæredygtigt

Vi brænder for et tidsløst og bæredygtigt design, der altid kan genanvendes. Vi håber du kan lide vores grundværdier og vil være med til, at gøre en grøn forskel.