Sådan kan du blive en mere bæredygtig forbruger

Bæredygtigt tøj til bæredygtige forbrugere

Er du bekendt med begrebet fast fashion, er du helt sikkert også bekendt med industriens aftryk på klimaet. Tøjindustrien har historisk set ikke haft bæredygtigheden i fokus, i forbindelse med deres produktion.

Mange klimaforskere har længe haft et vågent øje til netop denne industri, hvor klimaet i høj grad bliver belastet. Dette skyldes primært at folk er tilbøjelige til at købe større mængder af billigt tøj, fremfor mindre mængder af dyrt tøj. Og helt ærligt, de fleste mennesker ville jo oftest vælge den billige løsning, så derfor er det svært at bebrejde dem.

Nytænkning i industrien

Det betyder til gengæld at der er brug for nytænkning i industrien. De store virksomheder skal begynde at tænke bæredygtighed ind i produktionen, hvilket er noget vi de seneste par år har set vinde frem.
Selvom bambustøj faktisk har været en del af produktionen siden 80’erne, er det først de sidste par år plantens potentiale virkelig har vakt opsigt.

Fast fashion tøj

Gennem en kombination af overraskende komfort samt en mere bæredygtig produktion, kan bambustøjet været med til at vende den negative tendens i tøjindustrien. Bomuld og polyester har tidligere domineret fast fashion-markedet, men nu er det altså tid til forandring i form af mere bæredygtigt tøj.

Hvem bærer ansvaret?

Det er dog ikke producenterne som alene bærer ansvaret. Markedet for bæredygtigt tøj har nemlig været der i mange år, det er efterspørgslen som har været utilstrækkelig.

Det kræver altså også at forbrugerne er villige til at ændre vaner, hvilket vi lige nu ser tydelige tegn på. De er begyndt at gå mere op i de miljøbevidste valg, og her er bambus blandt de bedste bud på et bæredygtigt materiale som en del af tøjproduktion.
Hos Bambui kan du blandt andet skifte dine sokker og håndklæder ud med vores bæredygtige Bambus Sokker og Bambus Håndklæder.

Bliv en mere bæredygtig forbruger

Generelt ser man en stigende tendens til, at tøjindustrien tager miljø & klima mere og mere alvorligt. Denne proces kan dog sagtens blive speedet lidt op, hvis man skal tro Danmarks Naturfredningsforening.
Tilbage i august var der modeuge i København, hvor blandt andet Danmarks Naturfredningsforening var ude med kritik af den danske tøjindustri, på trods af at Copenhagen Fashion Week har forsøgt sig med nogle grønne tiltag.

Her blev Fashion Week blandt andet kritiseret for at skabe unødvendig efterspørgsel på nye tøjkollektioner, ved at have 2 modeuger om året. Og selvom modebranchen lever af at vi som forbrugere har et stort forbrug af tøj, mener Danmarks Naturfredningsforening at man sagtens kan komme problemet til livs.

4 Tips til at gå mere bæredygtigt klædt

 1. Økologisk tøj

  Ved at købe GOTS-certificeret tøj, kan du sikre dig, at du belaster miljøet mindst muligt. Du kan altid kigge efter GOTS-certifikatet i indlægssedlen på dit tøj. For at få dette certifikat, skal mindst 95 % af fibrene i tøjet være økologiske.
  Derudover sætter de også krav i forhold til de kemikalier, som producenten anvender i produktionen.

  2. Less is more – kvalitet er nøglen

  Noget af det allerbedste du kan gøre, er at købe mindre tøj. Du kan købe mindre fast fashion, hvor tøjet alligevel går hurtigt i stykker, så du er nødt til at gå ud og købe mere.
  Du kan i stedet købe lidt dyrere tøj, som derved også er fremstillet i bedre kvalitet. Dermed holder tøjet længere, og du køber ikke lige så meget. Ved at vi sammen efterspørger bæredygtigt tøj, kan vi også lægge pres på producenterne.

  3. Genbrug, genbrug, genbrug

  At genbruge er noget af det bedste du kan gøre for miljøet. Det er noget som går begge veje, hvilket betyder du både kan give dit tøj videre, samt købe tøj i genbrugsbutikkerne. Der findes også ”online genbrugsbutikker” som du kan anvende. Dette kunne f.eks. være trendsales.dk eller dba.dk.
  Ved at genbruge mindsker vi behovet for at producere nyt tøj, og dermed mindsker vi belastningen af miljøet. Derudover har Røde Kors masser af butikker, hvor de helt sikkert vil blive glade for at du bidrager med noget aflagt tøj.

  4. Vask mindre – spar mere

  Hver gang du vasker dit tøj, er der stor sandsynlighed for at du skyller mikroplast direkte ud i miljøet. Det skyldes at meget af vores tøj er syntetisk, og er derfor fyldt med mikroplast.
  Ved at vaske mindre, formindsker vi mængden af mikroplast der bliver skyllet ud.
  Derudover bruges der rigtig meget energi på at vaske, især ved de højere temperaturer. Derfor kan man med fordel også vaske på mindre temperaturer, og samle så meget tøj som muligt i hver vask.
  Samtidig bliver dit tøj også hurtigere slidt af at blive vasket for meget, især det billigt produceret tøj fra fast fashion. Så derfor holder tøjet også længere, jo mindre det bliver vasket.

  Hos Bambui har vi lige nu bambus sokker, som er designet og produceret med miljøet i fokus, så du kan shoppe med god samvittighed.

SHOP bæredygtigt

Vi brænder for et tidsløst og bæredygtigt design, der altid kan genanvendes. Vi håber du kan lide vores grundværdier og vil være med til, at gøre en grøn forskel.