3 ting du (sikkert ikke) vidste om plastikaffald

Rigtig mange produkter vi anvender i dag, er fremstillet af plastik. Plastik er lavet af olie, og kræver store mængder af energi at fremstille. Alt fra emballage, havemøbler og husholdningsartikler er lavet af plastik. Og plastik kan genbruges. Dog ikke hvis vi bare smider det i skraldespanden – så bliver det nemlig brændt, og kan ikke genanvendes. Samtidig udledes der en masse CO2 i forbindelse med afbrænding af plastik. 

Herhjemme er vi faktisk rigtig gode til at genbruge plastflasker, da der er pant på. Faktisk bliver 90% af alle flasker fremstillet af plastik pantet. Dét er faktisk rigtig meget, også set i international kontekst.

Vi er ikke gode nok til at genbruge plastik

Vi halter dog efter, når det kommer til at genbruge alt andet plastik, som vi anvender i vores hverdag. Dette gælder blandt andet emballage, tøj, legetøj, plastikposer, borde, stole osv.
I 2011 genbrugte vi faktisk kun en fjerdedel af alt vores plastikaffald herhjemme. Men vi kan komme til at genbruge meget mere, hvis det bliver gjort nemmere at sortere sit affald, og dermed sortere plastik fra.

Plastikaffald

Dansk plastikaffald havnede i Malaysia

Der har floreret videoer af dansk plastaffald i Malaysia, hvilket kan stille spørgsmålstegn ved hvorvidt det overhovedet hjælper at sortere sit plastik. Dette er der dog stadig gode grunde til.
Som sagt kan meget af plastaffald genanvendes, dog har eksperter svært ved at vurdere om de enkelte stykker plastik kan bruges igen. Det er derfor bedst at sortere det hele.
Derudover kan man finde ud af, hvad der skal ændres i både design af plastikken, men også i affaldshåndteringen. På den måde kan man optimere, så endnu mere plastaffald kan blive genanvendt.  Læs hvor lang tid det tager at nedbryde plastik, her.

Sortering af plastik affald

Hos Dansk Affald i Vojens har man blandt andet tilbudt forbrugere at samle plastik, glas og metal i den samme skraldespand. På anlægget bliver plastikken derefter sorteret fra de øvrige materialer via et sorteringsanlæg. Hvor nogle typer plastik bliver håndteret manuelt, bliver andre håndteret automatisk.
Sortering af affald er generelt rigtig dyrt, og da mængderne af plastik er så små som de er, kan det ofte slet ikke betale sig rent økonomisk at købe dyre plastsorteringsmaskiner til alle plasttyper, hvilket er rigtig ærgerligt.

Indsamling af plastikaffald

På Frederiksberg og i Københavns Kommune indsamler man kun hård plast, da det er det letteste at sortere på anlægget. Dette efterlader både plastikfolier og poser til forbrænding.

Der bliver altså indsamlet plastik forskelligt rundt om i landet, alt efter hvilken kommune man bor i. Der er faktisk nogle steder man slet ikke indsamler, eller hvor man skal helt ud på genbrugspladsen for at aflevere sit plastaffald. Dette skyldes at systemet i Danmark med at indsamle plastikaffald er relativt nyt, og man er lige nu i gang med at finde ud af hvordan det bedst virker – og som kan løbe rundt økonomisk.
Derfor er der en række udfordringer i forhold til at sortere mere i Danmark, men vi håber og tror på at vi i fremtiden bliver meget bedre til det, og dermed sortere mere af vores plastikaffald.

TÆNK OG LEV MERE BÆREDYGTIGT

Især ved højtider er vi i Danmark, særligt gode til at lade vores forbrug stige. Tænk dig derfor godt om, når du handler ind til højtider som jul, påske m.fl. og skær det unødvendige fra. Dette er både en økonomisk og miljømæssig fordel for dig. Ved højtider som jul, kan du tænke mere over at skulle give bæredygtige julegaver eller at skære ned på brugen af pynt.

SHOP bæredygtigt

Vi brænder for et tidsløst og bæredygtigt design, der altid kan genanvendes. Vi håber du kan lide vores grundværdier og vil være med til, at gøre en grøn forskel.