Forbud mod engangsplastik i 2021

En politisk aftale for et nyt direktiv

Europa-Kommissionen, Rådet og Parlamentet har indgået en politisk aftale for et nyt direktiv, som skal forhindre, at engangsplastprodukter ender op i naturen i så stor stil som i dag. Det nye direktiv, der udspringer af EU cirkulære handlingsplan fra 2015 og Plaststrategi fra 2018, skal sikre et mere bæredygtigt forbrug af plast i eurozonen.

EU forbyder engangsplastik

EU’s nye plastikdirektiv er færdigforhandlet mellem medlemslandene, EU-Parlamentet og EU-Kommissionen. Det nye direktiv betyder, at der snart bliver forbud mod at sælge tallerkener, bestik, sugerør og vatpinde af engangsplastik.

Direktivet bygger på EU’s eksisterende affaldslovgivning, men går endnu videre ved at fastsætte endnu strengere regler for de typer produkter og emballage, der er blandt de 10 hyppigst fundne genstande, som forurener de europæiske strande. Engangsplastprodukter og tabte fiskeredskaber udgør samlet set 70 % af den samlede mængde affald, som findes på europæiske strande.

På grund af plastiks langsomme nedbrydning akkumuleres plast i havene, oceanerne og på strande i EU og over hele verden. Plastrester findes i dyre arter – såsom havskildpadder, sæler, hvaler og fugle, men også i fisk og skaldyr og derfor også i den menneskelige fødekæde. Plast kan i flere henseender anses som et  praktisk og tilpasningsdygtigt materiale. Sandheden er dog, at såfremt plastik skal bruges, skal det anvendes bedre, genbruges og genanvendes. Det er netop her materialer som bambus understøtter den cirkulære økonomi.

EU reducerer engangsplast og generelt plastaffald i havene

 • Et forbud i hele EU mod engangsplastik -vatpinde, -sugerør, -tallerkener og -bestik (med undtagelser indtil 2023), -rørepinde, -ballonstænger, meget lette bæreposer, oxo-nedbrydelige plastik og styrform kopper og –beholdere.
 • EU-landene vil forpligte sig til at vedtage foranstaltninger, der skal reducere forbruget af engangsfødevarebeholdere og –kopper.
  • Plastbestik (gafler, knive, skeer og spisepinde)
  • Plasttallerkener
  • Sugerør af plast
  • Drikkevarebeholdere fremstillet af udvidet polystyren
  • Kopper til drikkevarer af udvidet polystyren
  • Produkter fremstillet af oxo-nedbrydelig plastik.
  • Øre-vatpinde af plast
  • At indsamle 90% af drikkevarebeholdere og sikre, at de er fremstillet af 35% genanvendt plastik – inden 2025

Det næste skridt mod engangsplastprodukter

Aftalen mod engangsplastik skal nu godkendes i både Parlamentet og Rådet og ikrafttrædelsesdatoerne også endeligt bekræftes og direktivet skal offentliggøres i EU-tidende. Fra denne dag har medlemsstaterne to år til at implementere de nye regler i den nationale lovgivning.

SHOP bæredygtigt

Vi brænder for et tidsløst og bæredygtigt design, der altid kan genanvendes. Vi håber du kan lide vores grundværdier og vil være med til, at gøre en grøn forskel.