3 idéer til bæredygtige julegaver [2021]

Find bæredygtige julegaver

Julen er hjerternes og forbrugernes fest. Højtiden er oftest kendetegnet ved hygge og nærvær med familien, men der hersker også et ekstremt overforbrug i forbindelse med julen. Dette er noget som går udover miljøet, da vi i ifølge Concito udleder 284 kg CO2 pr. husstand i forbindelse med julegaveindkøb. Dette løber op i 734.000 ton CO2 som bliver udledt i Danmark, når vi skal have købt julegaverne ind.
Vi kommer derfor her med nogle tips til, hvordan du kan tænke bæredygtighed ind i julegaverne, så vi forhåbentlig kan få en grøn jul.

Tænk over hvad du har brug for

De bedste gaver er altid dem, som man virkelig føler man har brug for. Det gavner en selv, men især også miljøet. Julegaveforbruget bliver nemlig først rigtig miljøskadeligt, når vi får eller giver ting, som man ikke har brug for.

Ved at erstatte julegaverne med dit eget forbrug, sparer du på den måde miljøet for at blive yderligere belastet.

Det kunne f.eks. være nogle cremer du er løbet tør for, eller hvis noget af dit gamle tøj som er blevet slidt. De største klimasyndere når det kommer til julegaver, er faktisk dem som aldrig bliver brugt, da det er unødvendigt forbrug.

Man kan argumentere for, at jo mere du anvender dine gaver, des mere bæredygtige julegaver har du modtaget. Og hvis du er helt idéforladt i forhold til hvad du skal give eller ønske dig, er hjemmelavede gaver stort set altid et hit. Det er bæredygtigt, og behøves ikke at koste en formue. Derudover kan du altid gå i genbrugsbutikker, og finde sjove og spændende gaver til eventuelle pakkelege.

Læs mere om afskaffelse af plastik.

3 bæredygtige julegaver

1. Økologiske vaskeklude af bambus

De små vaskeklude er lækre at have ved hånden – eller i pusletasken. De har en størrelse, som er praktisk for alle.

Vores vaskeklude kan også bruges til fjernelse af makeup eller som lommetørklæder, da de har en praktisk størrelse, samtidig med at de er bløde og lette.

2. Bæredygtigt bestik af bambus

Håndskåret bestik sæt af bambus fra Bambui, som er genanvendeligt.  Byd velkommen til en miljøvenlig og bæredygtig måde, at spise på. Bambus sættet er 100% økologisk og særdeles velegnet til køkkenredskaber.

Det foldbare og bæredygtige bestiksæt består af en kniv, ske, gaffel, to spisepinde, en børste samt et sugerør. Fælles for dem alle er, at de er BPA fri og antibakterielle.

3. Behagelige og antibakterielle bambus strømper

Bambui strømperne er lækre og behagelige for fødderne. De antibakterielle fibre sørger for, at sokkerne ikke lugter surt eller af sved efter brug.

Bambus strømperne er fremstillet af økologisk dyrket bambus og derfor fri, for farlige kemikalier.

Genbrug gavepapiret

I Danmark bruger vi enorme mængder af gavepapir til at pakke vores gaver fint ind, bare for at det igen skal flås op juleaften.

Faktisk bruger vi hvert år ca. 825 ton gavepapir. Det kræver et kæmpe forbrug af vand, energi, træ og kemikalier at få fremstillet dette fine gavepapir. Og oftest kan gavepapiret ikke genbruges, men skal smides ud.

Julegave papir affald

Du har helt ret – dette lyder heller ikke særlig bæredygtigt i vores øre. Vi opfordrer derfor til, at man takker nej til at få pakket gaver ind i butikkerne, og forsøger at tage sagen i egen hånd.
Her kan du f.eks. bruge gamle aviser, magasiner, papirsposer eller hvad end du har liggende derhjemme. På den måde er du med til at sikre endnu flere bæredygtige julegaver.

Oplevelser - den bæredygtige julegave

Gaver som kan undgås at pakkes ind, er klart de mest bæredygtige. Dette kunne f.eks. være en tur i skoven, hvor du har sørget for alt lige fra mad & drikke, til tæpper og andet praktisk der skal med på sådan en tur.
Oplevelser er oftest også noget man får mere ud af, da man laver noget sammen, og på den måde skaber nye minder med familien og/eller vennerne. 

Hvis du er helt på bar bund i forhold til julegaverne, og gerne vil give en bæredygtig julegave, har vi på vores webshop udelukkende bæredygtige produkter, så du med god samvittighed kan købe årets bæredygtige julegave.

Find inspiration til bæredygtige julegaver

Julen er efter påsken den mest centrale begivenhed i kirkeåret. I Danmark fejres juleaften den 24. december og hvis du skal nå, at have fundet din næste bæredygtige julegave, kan du med god ro i maven bestille dem hos Bambui. Vi håber at du har kunnet finde inspiration og blive klogere på hvordan du kan få en mere bæredygtig jul.

SHOP bæredygtigt

Vi brænder for et tidsløst og bæredygtigt design, der altid kan genanvendes. Vi håber du kan lide vores grundværdier og vil være med til, at gøre en grøn forskel.