Så lang tid tager det at nedbryde plastik [Ilustration]

Det tager tid at nedbryde plastik

Vi er alle familiære med plastik, på den ene eller anden måde. Efter en længere årrække, har vi oplevet de væsentlige følger som plastik bærer med sig. 

Hver dag bliver der i gennemsnit produceret over 820.000 tons plastik. Udfordringen herpå består i, at der er desværre meget af den plastik, som ender i naturen på grund af dårlig affaldshåndtering, dårligt produktdesign og dårlig adfærd fra forbrugere. 

Plastik i naturen har store konsekvenser for dyrelivet både på land og i havet, hvor dyr indtager plastik eller bliver viklet ind i den i jagten på føde. Også koraller dræbes i kontakten med de store mængder plastik, som ligger på klodens koralrev.

 Hos Bambui arbejder vi mod at reducere brugen af plastik, ved at anvende genanvendelige materiale som bambus. På den måde kan vi være med til, at begrænse omfanget af plastik, som ender i naturen og samtidig fjerner vi plastik direkte fra naturen, så den ikke påvirker vitale økosystemer.

Genanvendelse af plastik

I gennem de seneste år har vi bemærket at affald og genanvendelse er på dagsordenen som aldrig før – også når det kommer til plast. Det er nemlig med god grund: Affald er nemlig en kæmpe ressource. Danmark er blandt de bedste i verden til at udnytte vores affald og undgå, at det bare ender på en losseplads. Det er bl.a. sket gennem forbrænding, hvor affaldet er blevet til energi. 

Som alternativ til deponi er forbrænding en god løsning, men det kan blive endnu bedre. Store dele af vores affald, heriblandt plast, har potentiale til at blive genanvendt. Dette kan give besparelser af både CO2 og af råstofressourcerne, hvilket gør det til en høj prioritet. Det er netop her, at vi hos Bambui arbejder med den cirkulære økonomi

Nedbrydning af plastik i naturen

Vi mennesker sætter vores spor på naturen og klimaer. Mest synligt er vel det affald vi smider i naturen. 

Nedbrydningstiden er den tid, det tager for en ting at forsvinde i naturen. Nogle ting forsvinder hurtigt, mens andre ting kan ligge i mange hundrede år. 

Organisk materiale som oftest er naturligt forekommende, bliver nedbrudt på få uger. Det kan f.eks. være æbleskrog, hundeefterladenskaber, døde dyr etc.
Uorganisk materiale er kendetegnet som værende ting som oftest ikke er naturligt forekommende og det tager derimod op til flere- og mange hundrede år for at nedbryde plastik i naturen. Andre eksempler kan f.eks. være glas og metalstykker.

Nedbrydning af plastik i naturen illustration

Hvordan nedbrydes plastik?

At nedbryde plastik afhænger af det man kalder for abiotiske faktorer. Dette er eksempelvis lys, ilt og temperatur. Derfor afhænger hastigheden af nedbrydningen også af, hvor i naturen plastikken ender.

Hvis du eksempelvis har en plastikpose, som ender i miljøet, og den ligger på en strand, så vil uv-strålingen fra sollyset gøre, at posen ikke holder i særlig lang tid. Den vil begynde at smuldre, fordi polymer-strukturen bliver mere skrøbelig. Efterfølgende vil posen omdannes til mikro-plast. 

Derimod, hvis posen bliver gravet ned i jorden, og den ligger i et område, hvor der ikke er noget sol og ilt til stede, så kan det måske tage op mod ti gange så lang tid for den at blive nedbrudt.

Hvad er mikroplast?

Mikroplast er bittesmå stykker plast, som er mindre end 5 mm. De fleste stykker er meget mindre. Forskere har taget vandprøver rundt omkring i verden, og det har vist sig at mikroplast stort set findes overalt i havet. Det transporteres rundt med havstrømmene. Mikroplast stammer fra forskellige ting. Hvis et stykke plast ryger i havet, vil vandet og sollyset langsomt nedbryde plasten til mindre dele. Med tiden bliver det til mikroplast.

En skrubbecreme kan indeholde op til flere hundrede tusind stykker mikroplastik, og forskere vurderer, at der hvert år udledes op til 40 tons mikroplastik fra plejeprodukter til Det Baltiske Hav.

Eksempler på mikroplast

  • Store stykker plast som nedbrydes
  • Bildæk og vejstriber
  • Skosåler
  • Tøjvask
  • Maling
  • Gummibelægning på fx legepladser
  • Plejeprodukter

Nedbrydning af plastik: Mikroplastik

Kampen mod plastik

Nu er du forhåbentlig blevet mere bekendt med hvor lang tid det tager at nedbryde plastik.

I en tid hvor verdens havene bliver mere og mere belastet af plastik, er det af stor betydning at vi som samfund støtter op omkring en minimering af plast udledning, og at vi som nation hjælper til med at begrænse mængden af plast som ender i havet.

Når du handler hos Bambui kan du derfor gøre det med ro i maven og god miljømæssig samvittighed. Vi har nemlig taget stilling til, at vi vil tage afstand fra plastik og kun bruge genanvendelige materialer af bambus.

Plastikfrie og miljøvenlige bambus produkter

Bambus fibrene har helt unikke egenskaber. Fra naturens side er bambus miljøvenlig, vidunderlig at have på kroppen, elastisk, og fantastisk sund og blød for selv den mest følsomme hud. Efter vores mening overgår fibre fra bambus alle traditionelle og nyere fibre, naturlige såvel som syntetiske. Derfor er vi meget stolte af vores bambus produkter.

Al vores bambus er dyrket uden kunstgødning, pesticider og uden kunstvandning, da bambusdyrkningen kræver kun regnvand.

Ingen pesticider. Ingen insekticider. Ingen brug af vækstfremmer.

SHOP bæredygtigt

Vi brænder for et tidsløst og bæredygtigt design, der altid kan genanvendes. Vi håber du kan lide vores grundværdier og vil være med til, at gøre en grøn forskel.