Bambui, Bambus

Dette vidste du ikke om bambus

Bambus planter

Om Bambus: Et bæredygtigt materiale som kan genanvendes.

Om bambus betydningen

Det botaniske navn for Bambus er Bambusoideae. Selve betydningen af “bambus” kommer fra det hollandske eller det portugisiske sprog – det er faktisk ikke sikkert!

Om Bambus: det er en græsart

Af alle planter optager Bambus græsarten mest CO2 og reducerer derved drivhuseffekten effektivt.

Bambus er ikke et træ, men en forveddet stedsegrøn græsart og vokser typisk i tropiske og subtropiske områder.

Bambus vokser hurtigere end træer og er et bæredygtigt materiale.

  • Bambus er ikke en træart, men FSC Danmark har valgt at tage bambus ind som et materiale, der kan/er FSC certificeret, for at sikre bæredygtig produktion.
  • Der findes over 1000 forskellige arter af bambus – fordelt på 80 slægter.
  • Bambus planten kan leve i op til 100 år.

Om Bambus: Thomas Edison brugte bambus til noget særligt

Mange af os har hørt om Thomas Edison, men vidste du at han brugte bambus til en af hans lyspærer?

Bambus har faktisk spillet en rolle i en af de første lyspærer, som Thomas Alva Edison har lavet.

Edison og hans kolleger opdagede, at en karboniseret bambusfilament i en pære kunne vare i over 1200 timer. Førhen varede de andre typer af filamenter ikke så længe.

Edison fandt ud af, at kulstof bambusfilamentet var det bedste materiale, hvilket førte til starten af en masseproduktion på lyspærer i år 1880.

Bambus er naturligt anti-bakterielt

De naturlige antibakterielle egenskaber ved bambusfibre, gør bambus til et særligt godt materiale til tøj.

Bambus vokser hurtigt og kræver slet ikke så meget vand som bomuld. Desuden har bambus nogle stoffer, der hæmmer bakterievækst. Det betyder, at du ikke behøver at bruge sprøjtemidler og kunstgødning, og derfor er bambus nem at gøre økologisk

Derfor bør du bruge bambus:

  • God sugeevne og fantastisk luftighed / åndbar
  • Den letteste naturlige fiber i vægt.
  • Indeholder antibakterielle stoffer og forhindrer dårlig lugt
  • Blokerer ultraviolette stråler, så man mindsker risikoen for hudkræft
  • Meget velegnet til personer med allergi.

Læs her om hvorfor du burde afskaffe plastik i husholdningen og benytte bambus i stedet.

Bambus fibre er allergivenlige

Fibre fra bambus kan betegnes som et sandt mirakel. Fra naturens side er bambus både miljøvenligt, vidunderligt at have på kroppen og fantastisk blød for selv den mest følsomme hud. Derfor er bambus vaskekludene et oplagt valg til fjernelse af bl.a. makeup og snavs på de mindste. Bambusfibrene består af mikroskopiske huller, som sørger for ventilation, så fugten trækkes væk fra kroppen, og huden bliver i stand til at ånde.

Bambus kan bruges til mange ting!

Bambus er et bæredygtigt produktionsmateriale, som anvendes i flere og flere elementer i vores hverdag. Hos Bambui kan du få bæredygtige tandbørster som er designet med miljøet i fokus. Desuden har vi hos Bambui også fået bambus sugerør, som er genanvendelige – de er alle håndlavede, alt fra størrelsen på sugerørene til teksturen varierer.

Bambus vokser oftest på to særlige måder: i skoven og i plantager. Hvis du håndterer en plantage ordentligt, vil balancen mellem at dyrke og fælde bambussen være tilpas. Bambus skyder bogstaveligt talt op i luften, da det gror super hurtigt. En bambusplante kan bestå af adskillige stængler, hvilket blot er lig ekstra bambus!

Ingen kunstig vanding af bambus

Fordelene for miljøet er heller ikke gået ubemærkede hen. For det første er der ingen kunstig vanding.
Vand er desværre en mangelvare for mange lande. Bambus er dog en plante, som kan give en god miljømæssig samvittighed, da den sparer litervis af vand. Bambus absorberer på naturlig vis vand, men planterne opvejer selv dette. Planternes krone og laget af faldne blade reducerer vandfordampningen, så mindre vand mistes, og dermed undgår man kunstig vanding.

Bambus og pandaen

Der eksisterer over 1.000 kendte arter af bambus, hvoraf pandaerne kun spiser omtrent 35 arter. Hvis du spekulerer over om vores bambusproduktion tager maden fra pandaer, så kan vi fortælle dig, at vores bambussokker er fremstillet af bambusarten Mososom er en af de mange arter, som panderne ikke spiser.

Panda der spiser bambus

Spiser mere end 40 kg. bambus om dagen

Pandaen bruger det meste af dagen, på at spise – hvor den formår at spise op til til 40 kg bambus om dagen.

Når bambussen blomstrer og efterfølgende dør, søger den store panda alternative fødekilder fx. afgrøder og affald fra bl.a. landsbyer. Nogle pandaer fastholder faktisk denne adfærd, selv når der er tilstrækkeligt med bambus.

Pandaer foretrækker bambus arter med et højt proteinindhold og lavt fiberindhold, som gør dem mere fordøjelige. De anvender forskellige dele af bambussen afhængigt af årstiden (nye blade og skud versus stængler og grene).

Skriv et svar